Saamelaismuseo Siidan ja Suomen Kansallismuseon Euroopan kulttuuriperintötyön yhteistyöpalkintoa juhlitaan Saamelaismuseo Siidassa

Euroopan komissio ja kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostra palkitsivat Saamelaismuseo Siidan ja Suomen Kansallismuseon vuonna 2021 tehdystä kulttuuriperinnön palauttamisesta eli repatriaatiosta sarjassa Citizen Engagement & Awareness Rising. Palkintolautakunnan mukaan saamelaiskokoelman palauttamisella on ”korvaamaton panos Euroopan kulttuuriperinnön turvaamiseksi”. Vuosittain järjestettävän eurooppalaisen kulttuuriperintötyön palkinnot jaettiin syyskuussa Prahassa, ja palkintoa olivat vastaanottamassa Suomen kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila ja vs. museonjohtaja Eija Ojanlatva. Juhlimme yhteistyöpalkintoa Saamelaismuseo Siidassa maanantaina 31.10. 

Lähes 300 saamelaista on osallistunut repatriaatioprosessiin sen eri vaiheissa. He ovat tutkineet suvuilleen kuuluneitä esineitä, perehtyneet niiden valmistustekniikoihin ja osallistuneet myös Suomen kansallismuseosta palautuneiden, nyt Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siidan päänäyttelyssä esillä olevan yli 200 saamelaisesineen valintaan. Saamelaismuseo Siidan palkintojuhlan keskiössä ovat saamelaisyhteisö, repatriaatioprosessi ja saamelaisesineet.

Maanantaina 31.10 Siidassa juhlivat ennakkoon kutsutut ryhmät, joille on tarjolla teemallista ohjelmaa. Siida on avoinna yleisölle kutsutuista kohderyhmistä huolimatta, joten kaikki kävijät ovat tervetulleita. Juhlapäivän kunniaksi Saamelaismuseo Siida tarjoaa kävijöille klo 11 ja klo 14 suomenkieliset opastukset pääsylipun hintaan sisältyen.

Europa Nostra on vuonna 1963 perustettu järjestö, joka on vuodesta 2002 jakanut Euroopan komission vuosittaiset Euroopan kulttuuriperintöpalkinnot merkittäville hankkeille, aloitteille ja henkilöille kulttuuriperinnön alalta. EU palkitsee eurooppalaisen kulttuuriperintöalan saavutuksia neljässä pääkategoriassa: konservointi, tutkimus, kulttuuriperinnön säilyttämiseen erikoistunut palvelu sekä koulutus ja tietoisuuden lisääminen Euroopan kulttuuriperintöalalla.

Siida on avoinna talviaukioloaikojen mukaisesti 1.10. alkaen ma-la klo 10–17. Poikkeukset aukioloaikoihin löytyvät nettisivuilta www.siida.fi. Siidan museokauppa SiidaShop palvelee Siidan aukioloaikoina sekä verkkokauppana osoitteessa www.siidashop.fi. Ravintola Sarrit palvelee myös juhlapäivänä.

Lisätietoja:

Yleisötyövastaava Pia Nikula, 040 621 2663, pia.nikula(at)samimuseum.fi

Kuva: Saamelaismuseo Siida/Saara-Maija Pesonen