Kelkkaileva poromies paimentaa poroja talvella tunturissa

Valokuvaaja Jyrki Kallio-Koski lahjoittaa laajan valokuvakokoelmansa osaksi Saamelaismuseo Siidan kuvakokoelmia

Valokuvaaja Jyrki Kallio-Koski on taltioinut Raittijärven saamelaiskylän elämää ja sitä ympäröivää maisemaa 40 vuoden ajan. Kallio-Koski lahjoittaa upean valokuvadokumentaationsa Saamelaismuseo Siidalle kuvailtansa yhteydessä tiistaina 10.9.2019 klo 18 Siidan auditoriossa.

Kallio-Kosken kuvataltiointi on arvokasta monesta eri näkökulmasta; kuvat kertovat Raittijärven saamelaiskylän elämästä 40 vuoden ajalta, ihmisen ja luonnon välisestä vuoropuhelusta sekä kulttuuriympäristössä tapahtuvasta muutoksesta. “Usean vuosikymmenen ajan jatkunut saman yhteisön ja alueen dokumentointi on erityistä ja monin tavoin arvokasta”, toteaa Saamelaismuseon tutkija Päivi Magga.

Kuvaillassa valokuvaaja Jyrki Kallio-Koski avaa yleisölle upeiden kuviensa kautta Raittijärven saamelaiskylän elämää. Vuodesta toiseen kylän poikkeuksellinen elämäntyyli ja arvomaailma ovat kutsuneet häntä takaisin, osallistumaan ja dokumentoimaan kylän arkea ja poronhoidosta elävän yhteisön elämäntavan siirtymistä seuraaville sukupolville. Kallio-Koski tunnetaan hyvin monipuolisena luontokuvaajana, joten myös Raittijärven tunturimaisemat pääsevät oikeuksiinsa illan esityksessä.

Saamelaismuseo Siidan puheenvuoron kuvaillassa pitää tutkija Päivi Magga pohtien saamelaista maisemaa ja sen dokumentaation haasteita ja merkityksiä.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy, tervetuloa!

Lisätietoja: Kokoelmamestari Marjo-Riitta Rantamäki, p. 040 571 5670, marjo-riitta.rantamaki@samimuseum.fi