Valkoinen kiiruna istuu sivuttain lumella. Linnun takana koivun oksia.

Pohjoinen Taiga − Riekon ja Kiirunan Maa

6.10.2024−26.1.2025

Pohjoinen Taiga − Riekon ja Kiirunan Maa -näyttely esittää pohjoiseen taigaan aikojen kuluessa täydellisesti sopeutuneen ja karaistuneen riekon sekä kiirunan omissa elinympäristöissään.

Talven äärimmäisen kylmillä ja karuilla lumen peittämillä tuntureilla esiintyvä kiiruna on esimerkki selviytyjästä, jota tavataan etsimässä ruokaa siellä, missä vain harvat eläimet menestyvät. Alavimmilla rinteillä ja laaksoissa viihtyvä riekko on taas omimmillaan paksulumisessa maastossa, jossa se pääsee helpommalla etsiessään silmuja ja oksia syötäväkseen. Lintujen puhtaan valkoinen talvinen höyhenpuku sulautuu väritykseltään lumeen niin täydellisesti, että niiden löytäminen kuvattavaksi vaatii joskus pitkän etsinnän ilman takeita onnistumisesta.

Valkoinen riekko lumikummun päällä siniharmaata taustaa vasten.

Keskikesän yötön yö tarjoaa valokuvaajalle ainutlaatuisen mahdollisuuden kuvata näitä lintuja läpi yön upeassa oranssissa valossa. Linnut ovat vaihtaneet ylleen kesäisen höyhenpuvun, jonka avulla ne levähtäessään kätkeytyvät ympäristöönsä välillä niin täydellisesti, että valokuvaajan tulee olla tarkkana lintuja etsiessään, jotta niille ei aiheutuisi häiriötä.

Ilmaston lämpeneminen tuo jo nyt haasteita kummallekin lajille lumisen ajan lyhentyessä, jolloin niiden suojaväritys ei aina toimi. Myös ketun levittäytyminen entistä korkeammalle tunturiin vaikuttaa lajeihin.

Näyttelyn kuvat on otettu Inarissa ja Sodankylässä talven kylmimmissä olosuhteissa sekä keskiyön aikaan kesän yöttömässä yössä.

Sami Vartiainen on helsinkiläinen lintukuvaamiseen erikoistunut valokuvaaja, jonka kuvauskohteet löytyvät Suomesta ja Pohjois-Norjasta. Hänelle kiinnostavin kuvausajankohta on kylmä ja luminen sydäntalvi sekä Lapin keskikesän valoisa yötön yö.