Saamelaismuseo Siida valittiin vuoden eurooppalaiseksi museoksi!

Vuoden eurooppalainen museo palkinto jaettiin tänään toukokuun 4. päivä Portugalin Portimãossa, European Museum Forumin järjestämässä EMYA konferenssissa.

Saamelaismuseo haluaa kiittää EMYA tuomaristoa, European Museum Forumia, Portimãon kaupunkia ja ICOM Suomea palkinnosta ja mahdollisuudesta osallistua vuoden 2024 EMYA konferenssiin.

Olemme hyvin iloisia, että Siidan uudistus ja monipuolinen työmme saamelaisen kulttuuriperinnön hyväksi on huomattu Euroopan laajuisesti.

”Saamelaismuseo Siida alkuperäiskansamuseona on ensisijaisesti saamelaisia itseään varten. Mutta olemme erittäin iloisia siitä, miten oma saamelainen tarinamme koskettaa myös koko Euroopan museoalaa ja ihmisiä ympäri maailman.” Sanoo museonjohtaja Taina Pieski kiitospuheessa.

Kiitos tästä palkinnosta kuuluukin koko saamelaisyhteisölle, sen ikäihmisille, jotka tiedoillaan ja taidoillaan ovat tukeneet työtämme sekä koko Saamelaismuseon henkilöstölle suurella sydämellä tehdystä työstä.

Kiitämme myös esivanhempiamme heiltä saamastamme tuesta, rakkaudesta ja voimasta.

Siidan uudessa päänäyttelyssä saamelaiset itse kertovat oman tarinansa. Osallistimme saamelaiskulttuurista kertovan näyttelyn valmisteluun yli 300 saamelaisyhteisön jäsentä.

Toivomme, että tämä palkinto antaa meille voimaa jatkaa yhteisöllemme tärkeää repatriaatiotyötä. Tähän työhön tarvitsemme koko eurooppalaisen museoalan tukea, jotta esivanhempiemme esineet palaavat kotiin Saamenmaalle.

Haluamme onnitella lämpimästi kaikkia EMYA 2024 palkittuja museoita!

Giitu! Takkâ! Späʹsseb! Thank you!

 

Lisätiedot: Museonjohtaja Taina Pieski, taina.pieski(at)samimuseum.fi, +358 50 5351574

Kuvia: https://www.flickr.com/photos/siidainari/albums/72177720316701063/

Englanninkielinen tiedote Europen Museum Forumilta täällä.