Nu lahka dat mii guhkkin – Saavutettava saamelainen kulttuuriperintö

Miten ja keiden toimesta saamelaista kulttuuriperintöä tallennetaan? Kuinka päästä käsiksi tallennettuihin aineistoihin? Entä voiko tallennustyöhön osallistua itse? Syyskuussa kokoonnutaan yhteen elävän saamelaisen kulttuuriperinnön ja sen tallentamisen äärelle. Tapahtumassa on mahdollisuus tutustua erilaisiin tallennushankkeisiin, kuten Saamelaismuseo Siidan VISA – Virtuaalinen Saamenmaa hankkeeseen ja Finna.fi -hakupalvelun pohjoissaamenkieliseen käyttöliittymään. Lisäksi on mahdollisuus kuulla Oulun yliopiston Giellagas-instituutin toiminnasta, Saamelaisesta kulttuuriarkistosta sekä opiskelija-ainejärjestö Giekun kuulumisia. Illan aikana esittäytyy saamelainen psykososiaalisen tuen yksikkö Uvjj – Uvjâ – Uvja ja paikan päällä on myös totuus- ja sovintokomission sekä Oulu Sámit-yhdistyksen edustajat. Tervetuloa Oulun taidemuseolle!

Oulun taidemuseon Satula-tila, 1.krs.
Tapahtumaan vapaa pääsy ja siellä on kahvitarjoilu.

Museoillan järjestävät yhteistyössä Oulun kulttuurisäätiön Rajaton saamelaiskulttuuri-hanke, Oulun yliopiston Giellagas-instituutti, Saamelaismuseo Siida, Pohjois-Pohjanmaan museo ja Oulun taidemuseo. Tapahtuma on jatkumoa tammikuiselle yhteisölliselle saamelaisillalle, joka käynnisti Oulun museoiden, Oulun kulttuurisäätiön ja saamelaisyhteisön välisen vuoropuhelun ja yhteistyön.

Kuva: Sanna Krook/Oulu2026

Lisätiedot Saamelaismuseo Siidan osalta: Pia Nikula, 040 621 2663, pia.nikula(at)samimuseum.fi

Oulu2026: Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026. Kulttuuriohjelmaan kuuluu myös laaja saamelaiskulttuurin kokonaisuus, jonka osana Oulun taidemuseo täyttyy saamelaisella taiteella ja duodjilla heti tammikuussa 2026. Valtioiden ja saamelaisalueen rajat ylittävä yhteistyö saamelaiskulttuurin parissa on aloitettu vuonna 2023, ja monenlaisia tapahtumia toteutetaan jo ennen kulttuuripääkaupunkivuotta.

Oulun yliopiston Giellagas-instituutti on Oulun yliopiston yksikkö, jolla on valtakunnallinen vastuu saamen kielen ja saamelaisen kulttuurin opetuksesta ja tutkimuksesta Suomessa. Oppiaineina ovat koltansaamen, inarinsaamen ja pohjoissaamen kieli sekä saamelainen kulttuuri. Giellagas-instituutissa toimii myös Saamelainen kulttuuriarkisto, jossa säilytetään runsasta kulttuuri- ja tutkimusaineistoa. Arkisto palvelee saamen kielten ja kulttuurin opetusta ja tutkimusta, minkä lisäksi kokoelmat tukevat saamen kielten ja kulttuurin elvyttämistä ja vahvistamista.

Inarissa toimiva Saamelaismuseo Siida on valtakunnallinen vastuumuseo, jonka erikoisalana on saamelaiskulttuuri. Valtakunnallisen vastuumuseon tehtävänä on muun muassa toteuttaa valtakunnallista museotoimintaa erikoisalallaan; kehittää ja edistää kulttuuriperintö­työtä ja museoiden yhteistyötä erikoisalallaan; toimia erikoisalansa kulttuuriperinnön valtakunnallisena asiantuntijana ja ylläpitää ja edistää erikoisalansa kansainvälisiä yhteyksiä. Saamelaismuseo Siidan tavoitteena on jalkauttaa yhteisöllinen työ myös saamelaisalueen ulkopuolelle. Tänä vuonna Saamelaismuseo on valittu sekä Vuoden eurooppalaiseksi museoksi että vuoden museoksi Suomessa.

Pohjois-Pohjanmaan museo on Oulun alueella toimiva kulttuurihistoriallinen museo ja Pohjois-Pohjanmaan alueellinen vastuumuseo. Sen yhteyteen kuuluu myös erikoismuseoita. Museon henkilökunta työskentelee tällä hetkellä väistötiloissa, ja uusitut näyttelyt avataan Oulun Myllytullin kaupunginosaan valmistuvassa uudisrakennuksessa vuonna 2026. Museon ParasRakas museo -hankkeessa monenlaiset ihmiset pääsevät mukaan suunnittelemaan uuden museon toimintaa. Museon saamelaista alkuperää olevaa esineistöä on vaiheittain palautettu Saamelaismuseo Siidalle tammikuusta 2024 lähtien.

Oulun taidemuseon ohjelmiston keskiössä on alueellisuus ja nykytaide. Näyttelyohjelmiston rinnalla kulkee eri-ikäisille suunnattu tapahtumaohjelmisto. Oulun taidemuseo ylläpitää Oulun kaupungin kokoelmaa sekä hallinnoi useita pienempiä lahjoituskokoelmia. Alueellisena vastuumuseona Oulun taidemuseo palvelee ja neuvoo Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueiden kuntia ja kaupunkeja, paikallisia museoita, yhteisöjä sekä yksityishenkilöitä kuvataiteeseen ja visuaalisen kulttuuriperintöön liittyvissä asioissa. Taidemuseo ja Oulu2026 toteuttavat alkuvuoden 2026 saamelaisen näyttelykokonaisuuden tiiviissä yhteistyössä.

Miten saat Finnasta iloa ja hyötyä opetukseen ja opiskeluun / Mo fidnet Finnas ilu ja ávkki oahpahussii ja studeremii

Kansalliskirjaston tietoasiantuntijat Mari Guttorm ja Saga Jacksen tulevat pohjoiseen ja vetävät ”Miten saat Finnasta iloa ja hyötyä opetukseen/opiskeluun”- tilaisuudet 5.9.2024 sekä Ivalossa että Inarissa. Lisäksi tilaisuudessa erikoiskirjastonhoitaja Tiina Mäntylä esittelee Lapin kirjastojen Finnaa. Tilaisuudet on suunnattu opettajille.

Tilaisuuksissa keskitytään Finnan hyödyntämiseen opetuskäytössä eli sen tarjoamiin tiedonhakumahdollisuuksiin ja oppimisen sisältöihin. Finnasta löytyy moneen oppiaineeseen valmiita opetuspaketteja ja opettajille suunnattu Finna Luokkahuone -sivusto avautui kesällä täysin uudistuneena.

Suomen johtava kulttuurin ja tieteen hakupalvelu Finna palvelee laajasti ja nyt myös pohjoissaamen kielellä.

Kuva: Finna

Lisätiedot tilaisuuksista: Saamelaismuseo Siida/Yhteisötyövastaava Pia Nikula, 040 621 2663, pia.nikula(at)samimuseum.fi

***

Álbmotgirjeráju diehtoáššedovdit Mari Guttorm ja Saga Jacksen boahtiba davás ja doallaba “Mo fidnet Finnas ilu ja ávkki oahpahussii ja studeremii” -dilálašvuođaid 5.9.2024 sihke Avvilis ja Anáris. Dan lassin sierragirjerádjodikšu Tiina Mäntylä ovdanbuktá Lappi girjerájuid Finna.

Dilálašvuođain vuodjut Finna oahpahusgeavahussii dahjege dieđuohcanvejolašvuođaide ja oahppama sisdoaluide. Finnas gávdnojit maiddái máŋga oahppoávdnasii gárvves oahpahuspáhkat ja oahpaheaddjiide dárkkuhuvvon Finna Luohkkálatnja – ollásit ođasmahtton siidu rahpasii geasset. Suoma njunuš kultuvrra ja diehtaga ohcanbálvalus Finna bálvala viidásit ja dál maiddái davvisámegillii.

Dilálašvuođat leat dárkkuhuvvon oahpaheaddjiide.

Govva: Finna

Lassidieđut: Sámemusea Siida/Álbmotdoaimmavástideaddji Pia Nikula, 040 621 2663, pia.nikula(at)samimuseum.fi

Suomen luonnonpäivä: Inarijärvi luontohelmemme

Suomen luonnonpäivää juhlistetaan Inarijärvi luontohelmemme -seminaarilla Siidassa ja Inarijärven risteilyllä pidettävällä paneelikeskustelulla.

Tapahtuma alkaa opastetulla kierroksella Siidan Enâmeh láá mii párnááh – Nämä maat ovat lapsiamme -näyttelyssä, jonka jälkeen seminaari jatkuu Siidan auditoriossa Inarijärveen liittyvillä puheenvuoroilla. Seminaarin jälkeen on kahvitarjoilu Ravintola Sarritissa. Ohjelma päättyy Inarijärven risteilyllä pidettävään paneelikeskusteluun.

 

Tapahtuman aikataulu

14.00 – 14.30 Opastettu kierros Siidan Enâmeh láá mii párnááh – näyttelyssä. Oppaana on Kirsi Ukkonen, Luontokeskus Siida/Metsähallitus

14.30 – 16.00 Inarijärvi luontohelmemme seminaari Siidan auditoriossa.

16.00 – 16.30 Kahvitarjoilu Ravintola Sarritissa.

16.30 – 16.45 Siirtyminen katamaraanille

16.45 – 19.00 Inarijärven risteily ja paneelikeskustelu

 

Seminaarin puheenvuorot Siidan auditoriossa

  • Inarijärven erityinen luonto ja lajit, Vesa Luhta
  • Inarijärvi muutoksen tuulissa, Vesa Luhta ja Ilkka Roininen
  • Kalastuselinkeinon ja kalakantojen sekä poroelinkeinon muutos vuosien saatossa, Nico Alioravainen ja Tiina Sanila-Aikio
  • Inarijärven suojelustatuksen varmistaminen, Vesa Luhta
  • Inarijärven historiasta, Irja Jefremoff

Seminaarin jälkeen tapahtuma siirtyy Inarijärvelle katamaraaniristeilylle, jossa järjestetään paneelikeskustelu Inarijärvestä ja sen tulevaisuudesta. Paneelikeskusteluun osallistuvat edustajat Inarin kunnasta, Saamelaiskäräjiltä, Metsähallitukselta sekä matkailu-, kalastus- ja poroelinkeinoista.

 

Paneelikeskustelu Inarijärvestä ja sen tulevaisuudesta

Paneelikeskustelun katamaraaniristeilyllä juontaa Inarin Luonnonystävät ry. Yleisöllä ja medialla on mahdollisuus esittää kysymyksiä sekä mielipiteitä. Keskusteluun osallistuvat seuraavat tahot:

Inarin kunta: Janne Tervahauta

Saamelaiskäräjät: Leo Aikio

Metsähallitus: Juha Heinonen

Lapland North Destination: Hanna Kouri

Luonnonvarakeskus: Nico Alioravainen

Poroelinkeinot: osallistuja selviää myöhemmin

 

Näyttelyopastus, seminaari ja kahvitarjoilu Siidassa on tapahtumaan osallistuville maksutonRisteilyyn osallistuvalta yleisöltä peritään 10 euron pääsymaksu. Maksu peritään käteisellä risteilyn yhteydessä.

Tiedustelut ja ilmoittautuminen Inarin Luonnonystävät ry:n puheenjohtaja Ilkka Roiniselle

puhelimella: 0400543065

sähköpostilla: inarinluonnonystavat@gmail.com

Tapahtuman järjestää Inarin Luonnonystävät ry yhteistyössä Metsähallituksen Luontokeskus Siidan kanssa.

Saamelaismuseo Siida ja Saamelaisten totuus- ja sovintokomissio Vuotsossa

Saamelaismuseo Siida ja Saamelaisten totuus- ja sovintokomissio esittelevät yhdessä toimintaansa Vuotson markkinoilla lauantaina 10.8.2024.
Komissio on tavattavissa markkinaviikolla jo torstaina ja perjantaina 8.-9.8. Mokta –tuvalla, jonne kyläläiset ovat tervetulleita kahvistelemaan ja kuultaviksi.
Finna ja VISA – mitä ne ovat?
Saamelaismuseo kutsuu tutustumaan museon kokoelmatyöhön, pohjoissaamenkieliseen Finnaan ja nyt kesällä käynnistyvään Virtuaalinen Saamenmaa (VISA)- pilottihankkeeseen.
Saamelaismuseon Finnassa voit selata museon esinekokoelmia. Finna-palvelua kehitetään ja sinne lisätään aineistoja koko ajan. Tule tutustumaan Finnan käyttöön ja kertomaan mitä sinä haluaisit Finnasta jatkossa löytää.
VISA-pilottihankkeessa kehitetään museolle 3D-skannauksen toimintamalli, jota hyödynnetään museon kulttuuriympäristö- ja kokoelmayksikköjen tallennus-, yhteisö- ja näyttelytyössä. Hanke on yhteisölähtöinen ja siinä selvitetään yhteisön ajatuksia ja ehdotuksia saamelaisen kulttuuriperinnön digitaalista saatavuutta koskien, eritoten 3D:n hyödyntämisen näkökulmasta.
Hankkeessa tutkitaan ja testataan teknologian käyttöä käytännössä esimerkiksi esineiden ja kokonaisten kulttuuriympäristökohteiden osalta kestävästi yhteisön toiveita ja ajatuksia kuunnellen. Nyt pääset jo näkemään miltä ulkomuseomme tai esineet näyttävät skannattuina ja mitä mahdollisuuksia se tarjoaa.
Tule mukaan oppimaan ja kertomaan mielipiteesi!
Komission kuulemiset jatkuvat vielä hetken!
Komissio on tavattavissa ja vastaanottaa kuulemisia Sámi Sosterin Mokta-tuvalla torstaista 8.8. klo 12 lähtien perjantaihin 9.8. klo 18 asti. Tervetuloa kahvistelemaan ja keskustelemaan!
Eri-ikäisten ja eri puolilla maata asuvien saamelaisten kuuleminen on komission tärkein työvaihe, joka päättyy syksyllä. Tarkempi päättymispäivä ilmoitetaan komission verkkosivuilla https://sdtsk.fi/ . Miten voin tulla kuultavaksi: https://sdtsk.fi/kuulemiset/ .
Lisätietoja:
Pia Nikula, Saamelaismuseo Siida, 040 621 2663, pia.nikula(at)samimuseum.fi
Heli Aikio, komission sihteeristö, 050 476 7725, info(at)sdtsk.fi , heli.aikio(at)sdtsk.fi
Ulla Aikio-Puoskari, komission sihteeristö, 050 431 9952, ulla.aikio-puoskari(at)sdtsk.fi
Kuvassa Sodankylän Rieston kylästä kotoisin oleva komsio vuodelta 1897, tekijä Matti Ponku, kerääjä lääninmaanmittari Knut H. Lindh. Saamelaismuseo Siidan kokoelma.

Tapahtuman tiedot täydentyvät.

Vuoden Museo 2024 -juhla!

Vuoden Museo 2024 -juhla Siidassa!

Saamelaismuseo Siida valittiin vuoden eurooppalaiseksi museoksi 2024 toukokuun alussa European Museum Forumin EMYA-konferenssissa Portugalissa.

Tämän jälkeen Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siida valittiin myös Suomen Museoliiton ja ICOM Suomen toimesta Vuoden Museoksi 2024!

 

Kiitämme koko saamelaisyhteisöä ja kaikkia näyttelyn valmistelussa mukana olleita – tämä saavutus on hyvän yhteistyömme ansiota!

Haluamme juhlistaa saavutusta yhdessä tiistaina 18.6.2024.

 

Klo 9–18 Vapaa pääsy Siidan näyttelyihin

 

Seminaarin ohjelma:

Klo 10.00 Tervetuloa Vuoden museo –juhlaan!

museonjohtaja Taina Máret Pieski

Klo 10.10 Näin tehtiin Enâmeh láá mii párnááh – Nämä maat ovat lapsiamme -näyttely

Emeritusprofessori, Saamelaismuseon näyttelyn käsikirjoittaja Veli-Pekka Lehtola

Virkistyskäytön erityisasiantuntija, Luontokeskuksen näyttelyn projektipäällikkö Kirsi Ukkonen Ylä-Lapin Luontokeskus

11.00 Saamelaisilta saamelaisille – paneelikeskustelu

Emeritusprofessori Veli-Pekka Lehtola, intendentti Eija Ojanlatva, intendentti Anni Guttorm, amanuenssi Marjo-Riitta Rantamäki ja yhteisötyövastaava Pia Nikula. Keskustelua moderoi markkinointivastaava Taija Aikio.

11.45 Päätössanat ja juhlapäivän muun ohjelman esittely

Markkinointivastaava Taija Aikio

Seminaari järjestetään Siidan Auditoriossa. Seminaaria on mahdollista seurata myös Siidan  YouTube –kanavalla

Klo 13–15 Kakkukahvit Ravintola Sarritissa (150 ensimmäiselle)

Klo 13–16 Siidan henkilökunta tavattavissa näyttelyissä sekä ulkomuseolla Mirhamintuvassa. Tule kysymään asiantuntijoilta esimerkiksi arkeologiasta, esineistä, tekniikasta ja sisällöstä.

 

Striimilinkki

 

Bures boahtin! Tervetuloa!

 

Sámemusea Siida ja Sámiid duohtavuohta- ja soabadankomišuvdna Ohcejogas / Saamelaismuseo Siida ja Saamelaisten totuus- ja sovintokomissio Utsjoella

Sámemusea Siida ja Sámiid duohtavuohta- ja soabadankomišuvdna ordnejit oktasaš dilálašvuođa Ohcejohnjálmmi skuvllas. Gáfestallan.

Sámemusea bovde oahpásnuvvat musea čuovgagovva- ja guollebivddu dávviriid čoakkáldahkii.

Boađe veahkehit olbmuid ja dávviriid dovdamis!

Komišuvdna bovde gullat komišuvnna barggus ja das, manin gánneha searvat gullamii. Sáhttit bivddedettiin fitnat maid ruovttuin.

Komišuvdna lea gaskavahku 5.6. dmu 9-16 Giliviessu Giisás. Boađe fitnat ja ságastit – searvva gullamii!

Govva: Sámemusea Siida

Buresboahtin deaivvadeapmái!

Lassedieđut:

Pia Nikula, Sámemusea Siida, 040 621 2663, pia.nikula(at)samimuseum.fi

Heli Aikio, komišuvnna čállingoddi, 050 476 7725, info(at)sdtsk.fi

***

Saamelaismuseo Siida ja Saamelaisten totuus- ja sovintokomissio järjestävät yhteisötilaisuuden Utsjokisuun koululla. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.

Saamelaismuseo kutsuu tutustumaan museon valokuva- ja esinekokoelmiin. Esineistö liittyy kalastukseen.

Tule mukaan auttamaan niin ihmisten kuin esineiden tunnistamisessa!

Komissio kutsuu kuulemaan komission työstä ja siitä, miksi kannattaa tulla kuultavaksi. Pyydettäessä mahdollisuus käydä myös kodeissa.

Komissio on tavattavissa myös keskiviikkona 5.6.2024 klo 9-16 Kylätalo Giisassa. Tule käymään ja keskustelemaan – tule kuultavaksi!

Kuva: Saamelaismuseo Siida

Tervetuloa yhteisötilaisuuteen!

Lisätietoja:

Pia Nikula, Saamelaismuseo Siida, 040 621 2663, pia.nikula(at)samimuseum.fi

Heli Aikio, komission sihteeristö, 050 476 7725, info(at)stdsk.fi

 

 

Luontokuvaesitys ja näyttelyn avajaiset: Pohjoinen Taiga − Riekon ja Kiirunan Maa

Luontokuvaaja Sami Vartiaisen näyttelyn, Pohjoinen Taiga − Riekon ja Kiirunan Maa, avajaisia vietetään luontokuvaesityksen ja näyttelyyn tutustumisen merkeissä. Luontokuvaesitys koostuu näyttelyssä mukana olevien kuvien lisäksi myös muilla Vartiaisen kuvaamilla kuvilla. Kuvaesityksen jälkeen tutustumme näyttelyyn itse kuvaajan johdolla.

Tapahtumatiedot täydentyvät lähempänä tapahtuma-ajankohtaa.

Tapahtuman järjestää Ylä-Lapin luontokeskus Siida.

 

 

 

Albma olbmot – Oikeita ihmisiä- valokuvanäyttelyn kuvien lahjoitus yhteisön jäsenille

Saamelaismuseo Siida palauttaa Pekka Sammallahden “Albma olbmot – Oikeita ihmisiä” valokuvanäyttelyn yli 200 valokuvaa saamelaisyhteisön jäsenille valokuvaaja Pekka Sammallahden ja yhteisön toiveesta. / Säämimuseo Siida maaccât Pekka Sammallahti “Albma olbmot – Olmâ ulmuuh” -čuovâkovečáitálduv paijeel 200 čuovâkovveed sämisiärvus jesânáid kovvejeijee Pekka Sammallahti já siärvus tuoivust.

Kuvien luovutus tapahtuu Saamelaismuseo Siidassa ma-pe 13.-17.5.2024 klo 10-16. Kuvia voidaan luovuttaa myös Karesuvannossa ke 15.5 sekä Utsjoella ti 4.6 toteutuvien yhteisöllisten tilaisuuksien yhteydessä. Näiden tilaisuuksien ajat ja paikat tarkentuvat myöhemmin. Jotta voimme varmistaa kuvaluovutuksen onnistumisen, on siitä sovittava aina etukäteen joko yleisötyövastaavan tai amanuenssin kanssa.

Lisätietoja ja kuvien noudosta sopiminen:

Yleisötyövastaava Pia Nikula, 040 621 2663, pia.nikula(at)samimuseum.fi
Ma. Amanuenssi Tiina-Maria Aalto, 040 154 7577, tiina-maria.aalto(at)samimuseum.fi

Tänä vuonna museoviikkoa vietetään 13.–19. toukokuuta. Museoviikko on museoiden yhteinen tapahtumaviikko, joka kokoaa yhteen museoiden tapahtumia ympäri Suomea. Tämä tapahtuma kuuluu Saamelaismuseo Siidan museoviikkoon.

***
Säämimuseo Siida maaccât Pekka Sammallahti “Albma olbmot – Olmâ ulmuuh” -čuovâkovečáitálduv paijeel 200 čuovâkovveed sämisiärvus jesânáid kovvejeijee Pekka Sammallahti já siärvus tuoivust.

Kuuvij luovâttem tábáhtuvá Säämimuseo Siidast vu-vá 13.-17.5.2024 tme 10-16. Kuuvijd puáhtá luovâttiđ meiddei Kärisavonist ko 15.5. sehe Ucjuuvâst ma 4.6. olášuvvee siärvuslij tilálâšvuođâi ohtâvuođâst. Tai tilálâšvuođâi ääigih já sajeh tärkkilistuveh maŋa. Vâi mij pyehtip visásmittiđ koveluovâttem luhostum, tast kalga sooppâđ ain muuneeld jo-uv aalmugpargovästideijein tâi amanuensáin.

Lasetiäđuh já kuuvij viežžâmist sooppâm:

Aalmugpargovästideijee Pia Nikula, 040 621 2663, pia.nikula(at)samimuseum.fi
Mä. Amanuens Tiina-Maria Aalto, 040 154 7577, tiina-maria.aalto(at)samimuseum.fi

Taan ive museo-oho viettih 13.–19. vyesimáánu. Museo-okko lii museoi ohtsâš tábáhtusokko, mii norá oohtân museoi tábáhtusâid pirrâ Suomâ. Taat tábáhtus kulloo Säämimuseo Siida museo-ookon.

Kuva / Kove: Saamelaismuseo Siida / Säämimuseo Siida