Saamelaismuseo Siidan teemaviikot keväällä 2022

Saamelaismuseo Siida on kutsunut saamelaisalueen peruskoulut ja varhaiskasvatusyksiköt osallistumaan teemaviikoille.

Kevään teemaviikot ovat vko 5 (31.1-4.2.2022) ja vko 15 (11.-14.4.2022). Järjestämme ohjelman ulkomuseolla, jossa voimme kokoontua terveysturvallisesti. Olemme yhteydessä ilmoittautuneisiin tahoihin, kun ohjelma ja aikataulu tarkentuvat. Ennakkoilmoittautuminen on päättynyt 14.1.2022.

Kuva: Saamelaismuseo Siidan kokoelmat

Lisätiedot:

Museopedagogi Milla Pulska milla.pulska@samimuseum.fi 040 672 1181

Yleisötyövastaava Pia Nikula pia.nikula@samimuseum.fi 040 621 2663

Saamelaismuseon etäluentosarja III: Kolttasaamelaisen kyläkokousjärjestelmän toiminta 1900-luvulla

Ajankohtaisia tutkimusaiheita etäluentona

Saamelaismuseo Siida järjestää talvikaudella etäluentosarjan, jossa esitellään saamelaiskulttuuriin liittyviä ajankohtaisia tutkimusaiheita. Pääset kuulemaan asiantuntijaluennon mielenkiintoisesta aiheesta joka kuukausi joulukuusta maaliskuulle. Aiheet ja luennoitsijat tarkentuvat aina lähempänä ajankohtaa. Ajantasaisen listan sekä ohjeet osallistumiseen löydät nettisivuiltamme siida.fi.

Kolttasaamelaisen kyläkokousjärjestelmän toiminta 1900-luvulla.

Luennon sisältö täydentyy lähempänä luentoa.

Luennoitsijana on Sonja Tanhua, FM väitöskirjatutkija Giellagas-instituutista. Luento on suomeksi ja tilaisuuden kesto on noin 1 tunti. Luennon tallenne jää katseltavaksi Siidan youtube-kanavalle pe 11.3.2022 saakka.

Tervetuloa!

Kuva: Saamelaismuseo Siidan kokoelmat. Kuvassa kyläkokouksen juhlaistunto Kolttien asuttamisen 30-vuotisjuhlassa Sevettijärvellä 1979. Luottamusmies Matti Sverloff puhuu juhlaväelle.

Saamelaismuseon etäluentosarja II: Ládjogahpir- esiäidin voimalakki

Ajankohtaisia tutkimusaiheita etäluentona

Saamelaismuseo Siida järjestää talvikaudella etäluentosarjan, jossa esitellään saamelaiskulttuuriin liittyviä ajankohtaisia tutkimusaiheita. Pääset kuulemaan asiantuntijaluennon mielenkiintoisesta aiheesta joka kuukausi joulukuusta maaliskuulle. Aiheet ja luennoitsijat tarkentuvat aina lähempänä ajankohtaa. Ajantasaisen listan sekä ohjeet osallistumiseen löydät nettisivuiltamme siida.fi.

Saamelaisesinekokoelmat, historia, nykypäivä ja tulevaisuus

Esitelmässä kuljetan kuuntelijoita läpi Suomen Kansallismuseon saamelaisesinekokoelmien historiaa yhden esineen, ládjogahpirin elämäkertaa seuraten. Pohdin myös lakin merkitystä tänä päivänä ja tulevaisuudessa. Kysyn, millaisia merkityksiä saamelaismuseolle palautettu kokoelma voi pitää sisällään?

Luennoitsijana on Eeva-Kristiina Nylander, joka on Giellagas-instituutin väitöskirjatutkija ja Saamelaismuseo Siidan projektipäällikkö. Luento on suomeksi ja tilaisuuden kesto on noin 1 tunti.

Kuva: Eeva-Kristiina Nylander: Outi Pieski, Leski Mosnikoffin Saamšiǩ ja Kadja (os. Boinen) Vuolab Ládjogahpir

Saamelaismuseon etäluentosarja I: Muinaisen poronhoidon arkeologiaa

Ajankohtaisia tutkimusaiheita etäluentona

Saamelaismuseo Siida järjestää talvikaudella etäluentosarjan, jossa esitellään saamelaiskulttuuriin liittyviä ajankohtaisia tutkimusaiheita. Pääset kuulemaan asiantuntijaluennon mielenkiintoisesta aiheesta joka kuukausi joulukuusta maaliskuulle. Aiheet ja luennoitsijat tarkentuvat aina lähempänä ajankohtaa. Täältä löydät ajantasaisen listan sekä ohjeet osallistumiseen.
Linkki striimiin

Milloin poronhoito alkoi ja millaisia muutoksia sen tavoissa on tapahtunut vuosisatojen kuluessa? Näihin kysymyksiin saadaan vastauksia ennen kaikkea arkeologisen tutkimuksen avulla, sillä historiallisia lähteitä on poronhoidon alkuvaiheiden ajoilta olemassa vain vähän. Esitelmässä valotetaan poronhoidon alkuvaiheita, porohoidon tapojen kehitystä ja poronhoidon merkitystä saamelaiskulttuurille myöhäiseltä rautakaudelta lähtien arkeologisen aineiston valossa.

Luennoitsijana on apulaisprofessori Anna-Kaisa Salmi Oulun yliopistosta. Luento on suomeksi ja tilaisuuden kesto on noin 1 tunti.

Kuva: Anna-Kaisa Salmi

Peruttu: Kauneimmat saamenkieliset joululaulut

Inarin kunnan huonontuneen koronatilanteen vuoksi tapahtuma on peruttu.

Tule mukaan laulamaan kauneimpia saamenkielisiä joululauluja  Saamelaismuseo Siidan ulkomuseolle, Tirron tupaan. Paikalla on saamelaispappi Mari Valjakka. Kokoontuminen Siidan pääovelle, josta lähtö tupaan klo 17.  

Mikäpä onkaan mukavampi tapa laskeutua joulun tunnelmaan kuin laulaa saamenkielisiä joululauluja vanhanajan tuvassa.   

Kahvitarjoilu.Vapaa pääsy.  

Tervetuloa!  

Järjestäjät Saamelaismuseo Siida ja Inarin seurakunta. 

Siidan kesä

Legendaarinen ulkomuseomme toimii väistövaiheen aikana monipuolisena tapahtuma- ja näyttelypaikkana.

Kesäkuu 

Maanantaista 14.6. alkaen ulkomuseolla on tavattavissa museoemäntä joka arkipäivä klo 11-12 ja 15-16 koko kesäkauden ajan, poikkeuksena juhannusaatto 25.6. Muutokset mahdollisia.

Riihi on avattu näyttelykäyttöön ensimmäistä kertaa yli 20 vuoteen! Zero Arctic -näyttelyn tarkoituksena on kertoa perinteisen rakentamisen ratkaisuiden mahdollisuuksista arktisen alueen tulevaisuuden kestävässä rakentamisessa. Tutkija Satu Taivaskallion johdolla näyttelyyn pääsee perehtymään syvällisemmin avajaisten lisäksi:
Ti 22.6. klo 12:00 ja 14:30
La 21.8. klo 12:00 ja 14:30
Kieli: suomi.

Heinäkuu 

Loppukesästä asiakkailla on mahdollisuus päästä opastetulle ulkomuseokierrokselle pelkän pääsylipun hinnalla. Opastukset viikoilla 29-31 ke ja pe klo 11:
Ke 21.7. klo 11:00
Pe 23.7. klo 11:00
Ke 28.7. klo 11:00
Pe 30.7. klo 11:00
Ke 4.8. klo 11:00
Pe 6.8. klo 11:00
Opastuksen kieli on suomi.
Näillä viikoilla (26.7.-6.8.) ei ole museoemäntätoimintaa.

 

Elokuu 

Arkeologi Juha-Pekka Joona perehdyttää kävijät alueen arkeologiaan sekä uudistetun ansapolun saloihin to 12.8. klo 11 ja 15, museoemännän tilalla. Kieli: suomi.

Elokuussa jatkuu alueellisten virtuaalisten tapahtumien sarja, tällä kertaa keskittyen Enontekiön seutuun. Kahdessa tapahtumassa tutustumme kansallismuseolta palautuvaan enontekiöläiseen esineistöön etäyhteyksin. Ensimmäisen tapahtuman kieli on pohjoissaame ja toisen suomi.

Syyskuu 

Jatkuva työnäytös: Mirhamintuvan korjaus

6.9. alkaa Euroopan kulttuuriympäristöviikko: Rajaton-teema

Esineiden paluu –juhla: vastaanotamme kansallismuseolta palautuvan kokoelman. Tilaisuuteen vapaa pääsy.

Syksystä alkaen on odotettavissa mm. aivan uusi virtuaalisten tapahtumien sarja.

Siidan kesäkauden avajaiset

Juhlistamme Saamelaismuseo ja luontokeskus Siidan kesäkauden alkamista koko talon yhteisillä avajaisilla torstaina 10.6. 

Legendaarinen ulkomuseomme toimii väistövaiheen aikana monipuolisena tapahtuma- ja näyttelypaikkana. Avajaispäivänä Siidan henkilökuntaa on paikalla klo 15-17 esittelemässä ulkomuseon uusimpia muutoksia. Tirron pihalla museoemäntä ottaa asiakkaat vastaan musiikkiesityksellä.

Siida Shop on tyylikäs myös väistötiloissa. Avajaistarjouksena Siida Shop tarjoaa asiakkailleen 10% alennuksen kaikista ostoksista!

Upouuteen ravintolasiipeen avattu kahvila-ravintola Sarrit loihtii avajaispäiväksi herkullista Brita-kakkua. Kakkupala ja kahvi 6€.

Tervetuloa avaamaan Siidan kesäkausi kanssamme! Tilaisuus sisältyy pääsylipun hintaan.

Camera Borealis -luontokuvatapahtuma verkossa

Luontokuvatapahtuma Camera Borealis toteutetaan verkkotapahtumana COVID 19 -pandemian vuoksi. Lauantain valokuvaesitykset siirtyvät verkkoesityksiksi, joita yleisö pääsee seuraamaan turvallisesti omilta tietokoneiltaan kotisohvalta käsin. Osallistuminen on maksutonta, mutta osallistujat voivat halutessaan maksaa vapaaehtoisen tapahtumamaksun.

Perjantai-illalle suunniteltu ohjelma on peruutettu.

Linkki tapahtumaan tässä, ja se löytyy myös Pohjois-Lapin kameraseuran sivulla sekä Pohjois-Lapin kameraseuran facebook-tapahtumassa sekä siidan facebook-tapahtumassa.

Linkki aukeaa puoli tuntia ennen tapahtuman alkua.

Kalanmuotoinen turkoosinvärinen ja hiekkarantainen lampi ylhäältä katsottuna.

OHJELMA, lauantai 21.11.2020

10.00–10.15 Camera Borealiksen avaus

10.15–11.15 Aloittelevan lintukuvaajan kokemuksia, Jouni Männistö Kertomus siitä, miten objektiivin läpi aukeaa uusi näkökulma pohjoiskalotin linnustoon.

11.30–12.30 Maisemakuvaajan vuosi, Jorma Hevonkoski Kuvamatka pohjoiskalotille vuodenaikojen mukana. Tutustumme mielenkiintoisiin valokuvauspaikkoihin eri vuoden- ja vuorokaudenaikojen matkassa.

13.00–14.00 Petojen ja petolintujen perässä outamaista tuntureille, Petri Piisilä Metsähallituksen puistomestarin työvuosi koostuu vastuulajien ja uhanalaislajien seurantatöistä eri puolilla Lappia. Työssä mukana kulkee usein myös kamera.

14.15–15.30 Kirjeitä Kamchatkan karhuilta, Kaisa Siren Kuvaesitys Kamchatkan niemimaan upeasta luonnosta

15.45–17.00 Sielukas luonto, Taru Rantala Tunnelmia ja luonnon lumoavaa kauneutta

17.15–18.15 Metsäjänis – pohjoisen havumetsävyöhykkeen yöeläin, Eija Kujansuu

Järjestäjä pidättää oikeudet muutoksiin.

 

Tapahtuman järjestää Pohjois-Lapin kameraseura ry. Yhteistyössä on mukana Ylä-Lapin luontokeskus Siida/Metsähallitus.

Lisätietoja: Pohjois-Lapin kameraseura: plkameraseura@gmail.com / facebook.com/cameraborealisinari/

Ylä-Lapin luontokeskus Siida, asiakaspalvelu: siida@metsa.fi 0206 39 7740

Kuvat: Petri Piisilä ja Jorma Hevonkoski.

Jos haluat tukea tapahtuman järjestämistä vapaaehtoisella 10 euron pääsymaksulla, sen voi maksaa Pohjois-Lapin kameraseuran tilille: FI59 5641 4220 0508 23. Viestikenttään pyydämme merkitsemään  ”CB 2020”.

Albma olbmot – Oikeita ihmisiä

Saamelaismuseo Siidan vaihtuva valokuvanäyttely ”Albma olbmot” asettaa näytteille Pekka Sammallahden mustavalkoisia henkilökuvia pohjoisen ihmisistä arkisissa ympäristöissään seitsemältä vuosikymmeneltä, aina 1960-luvulta lähtien. Keskeisinä ovat Tenon vesistön varren asukkaat, mutta kuvia on myös mm. Inarista, Enontekiöltä, Sodankylästä, Kaaresuvannosta, Jällivaarasta, Varangilta ja Alattiovuonolta. Näyttelyn nimi heijastelee useiden alkuperäiskansojen tapaa kutsua omiansa oikeiksi ihmisiksi.

Näyttelyn on kuratoinut Marja Helander. Helander on tunnustettu valokuvataiteilija, joka viime vuosina on laajentanut työskentelyään lyhytelokuvien pariin. Näyttelyn on tuottanut Saamelaismuseo Siida.

Pekka Sammallahden valokuvanäyttely Albma olbmot – Oikeita ihmisiä on esillä esillä Saamelaismuseo Siidassa, Inarissa 23.6.2020-31.3.2021. Siida on avoinna kesäkaudella 9-17.

Luontoilta: Talvet lyhenevät ja paljakat pensoittuvat

Radion luontoilloista tuttu lintututkija Pertti Koskimies Siidan luontoillassa

Ilmasto lämpenee nopeammin kuin miljooniin vuosiin. Talvet lyhenevät ja lumiolot muuttuvat. Valkoisissa talvipuvuissaan riekko ja kiiruna loistavat kuin lamppu petojen silmiin, kun lumentulo viivästyy. Kanalintujen on vaikeampi kaivautua kieppiin ja pöllöjen saalistaa myyriä, kun vesisateet ja pakkaset vuorottelevat. Keväiden aikaistuessa kasvit ja hyönteiset kehittyvät aikaisemmin, mutta kaukomaiden muuttolinnut saapuvat entisellä aikataululla, jota säätelee valo. Ravintohuiput ehtivät mennä, ennen kuin poikaset kuoriutuvat.

Männiköt kiipeävät ylemmäs tunturin rinteille ja koivikot peittävät avoimet paljakat. Eteläiset metsälinnut valtaavat uutta alaa mutta pohjoisten tunturi- ja suolintujen, kylmyyteen ja lumeen sopeutuneiden Lapin omimpien siivekkäiden on paettava kohti pohjoista – jossa Jäämeri salpaa tien.

Lintututkija, tietokirjailija ja luontoasiantuntija Pertti Koskimies kertoo luontoillassa, kuinka Lapin tutuille talvi- ja muuttolinnuille käy, kun ilmasto ja elinympäristöt muuttuvat.

Liput: 6€/aikuiset, 3€/lapset 7-17v, lapset alle 7v veloituksetta

Tervetuloa!