Ǩiõllneäʹttel / Kielâokko / Giellavahkku / Saamen kielten viikko / Sámi language week

Me Siidassa olemme mukana Saamen kielten viikossa. Saamen kielten viikolla olet aiemmin päässyt kanssamme muun muassa makustelemaan saamenkielisiä sanoja, innostumaan Retkietiketti-näyttelyyn liittyvistä saduista, tutustumaan Enâmeh láá mii párnááh – Nämä maat ovat lapsiamme päänäyttelyymme sekä näköalapaikalle ihastelemaan saamelaisyhteisön itsensä valitsemia esineitä, jotka ovat päänäyttelyssämme esillä. Mitä erityistä nyt keksimmekään? Se selviää osallistumalla Saamen kielten viikkoon.

Saamen kielet ovat tärkeitä yksitäiselle kielenkäyttäjälle, saamen kansalle ja myös suomalaiselle yhteiskunnalle. Saamen kielet toimivat viestinnän välineenä ja ne ovat osa identiteettiä, kulttuuriperintöä ja yhteenkuuluvaisuutta. Oman kielen näkyminen arkipäivässä on tärkeää saamen kielten käyttäjille, saamen kielten asemalle, yhteenkuuluvuuden tunteelle.  

Saamen kielten näkyminen osoittaa kielen hyväksyntää yhteiskunnassa. Saamen kielten viikko on järjestetty vuodesta 2019 lähtien joka vuosi lokakuussa viikolla 43. Saamelaiskäräjät toteuttaa Saamen kielten viikon yhteistyössä Ruotsin ja Norjan Saamelaiskäräjien kanssa. 

Saamen kielten viikon tavoitteena on saada saamen kielille huomiota, näkyvyyttä ja kuuluvuutta kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. 

Ijahis Idja – Alkuperäiskansojen musiikkitapahtuma

Ijahis Idja-tapahtuman järjestämisessä ovat mukana Anára Sámisearvi, Saamelaiskäräjät ja Saamelaisalueen koulutuskeskus. Saamelaismuseo Siida on myös mukana yhteistyökumppanina. Tapahtuma on Suomen ainoa saamelaismusiikkiin keskittyvä festivaali.  Tapahtuman ohjelma julkaistaan lähempänä ajankohtaa. 

Säminuorâi taaiđâtábáhtus Anarist / Sámenuoraid dáiddadáhpáhus Anáris / Sääʹmnuõri čeäppõspeeiʹv Aanrest / Saamelaisnuorten taidetapahtuma Inarissa

Saamelaiskäräjät järjestää vuoden 2024 saamelaisnuorten taidetapahtuman Inarissa, saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa. Saamelaismuseo Siida tarjoaa tarjoaa teemallista sisältöä kohderyhmille. Tarkempi aikataulu ja ohjeet julkaistaan myöhemmin.

Saamelaisnuorten taidetapahtumassa on neljä teemaa: esittävinä taiteenlajeina ovat tanssi sekä saamelaiset perinteiset vokaalimusiikkilajit joiku, livđe ja leudd. Lisäksi teemoina ovat mini- eli lyhytvideo saamelaisesta kulttuuriperinteestä sekä kuvataide aiheenaan kulttuuriympäristö.  Taidetapahtuma on avoin teemoihin osallistuville peruskoulun ja toisen asteen saamen opetuksessa oleville lapsille ja nuorille.

 

 

Saamelaisten kansallispäivä Siidassa

Kansallispäivän ohjelma Siidassa

Tiistaina 6.2.2024 

Siidassa avoimet ovet klo 9–17

klo 9.15 Lipun nosto, Siidan etupihalla.

Klo 11 Suku suuri sydämessä – Aune Huhtamellan elämäntyö – näyttelyn esittely.

Klo 15 Suku suuri sydämessä – Aune Huhtamellan elämäntyö – näyttelyn esittely.

Siidan uusi vaihtuva näyttely, Suku suuri sydämessä – Aune Huhtamellan elämäntyö, avautuu yleisölle tiistaina 6.2.2024. Näyttelyn on tuottanut Saamelaismuseo Siida. Näyttelyn toinen käsikirjoittaja Sigga-Marja Magga esittelee näyttelyä yleisölle.

Ravintola Sarritissa kansallispäivän kakkukahvit 8e/hlö.

Työpaja: Njuikes govvii! Hyppääpä kuvaan!

Njuikes govvii! Hyppääpä kuvaan! -työpaja on osa Skábmagovat-festivaalin nuorten päivän ohjelmistoa. Työpajassa tutustutaan Saamelaismuseon kuva-arkiston kuviin, filmiin materiaalina, kuvan rakenteisiin ja valtasuhteisiin improvisaation keinoin museon henkilökunnan ohjauksessa.

Jos sinä hyppäisit yllä olevaan kuvaan, niin olisitko mahdollisesti kuvaaja, kuvaajan kuvaaja vai heittäytyisitkö heinämättääksi?

Työpaja on ennakkoilmoittautuneille.

Kuva: Tyyne Hellénin kokoelma / Johtti Sápmelaččat rs.

Skábmagovat – alkuperäiskansojen elokuvafestivaali

Skábmagovat, eli Kaamoksen kuvia, on maailman pohjoisin alkuperäiskansojen elokuvafestivaali.

Festivaalin aikana elokuvataiteesta nautitaan kolmessa paikassa:
Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa, Saamelaismuseo Siidassa sekä saamelaismuseon ulkomuseolla Lumiteatterissa, joka rakennetaan kokonaan lumesta.

Lue lisää festivaalin verkkosivuilta: https://skabmagovat.fi/fi/

Kuva: Kevin Francett

Kauneimmat saamenkieliset joululaulut/Muččâdumos sämikielâliih juovlâlavluuh/Čábbásamos sámegielat juovlalávlagat/Moččummus sääʹmǩiõllsa rosttovlaulli

Tule mukaan laulamaan kauneimpia saamenkielisiä joululauluja torstaina 14.12.2023 klo 17 alkaen Saamelaismuseo Siidaan. Inarin seurakunnasta paikalla ovat kirkkoherra ja kanttori. Kokoontuminen klo 16.50 Siidan ala-aulaan.

Mikäpä onkaan mukavampi tapa laskeutua joulun tunnelmaan kuin laulaa yhdessä saamenkielisiä joululauluja. Perinteisesti tilaisuus on ollut ulkomuseolla mutta nyt kokeilemme kuinka kauniisti joululaulut soivat sisätiloissamme. Sisällä ollessamme pakkanen ei nipistele varpaitamme tai sormiamme vaan se saa rauhassa paukkua ulkona, kun me nautimme tunnelmasta sisällä.

Kahvitarjoilu.Vapaa pääsy.   

Tervetuloa!   

Järjestäjät Saamelaismuseo Siida ja Inarin seurakunta

Lisätiedot Pia Nikula 040 621 2663, pia.nikula(at)samimuseum.fi

***

Puáđi mield lávluđ muččâdumos sämikielâlijd juovlâlavluid Säämimuseo Siidan. Aanaar servikoddeest mield lává kirkkohiärrá já kanttor. Čokkânem tme 16.50 Siida vyeliviäskárist.

***

Boađe mielde lávlut čábbásamos sámegielat juovlalávlagiid Sámemusea Siidii. Anára searvegottis mielde leaba girkohearrá ja kántor. Čoahkkaneapmi dii 16.50 Siidda vuollefeaskáris.

***

Puäʹđ mieʹldd läullad moččummus sääʹmǩiõllsaž rosttovlaullʼjid Sääʹm-museo Siidaaʹje. Aanar seäʹbrrkååʹddest pääiʹǩ âʹlnn lie pââimõspapp da jaakân. Noorõõttmõš čiâss 16.50 Siida jõnnkärdda.

***

Kähvikuásuttem. Nuuvtâ siisâpeessâm. Tiervâpuáttim! ​

Uárnejeijeeh Säämimuseo Siida já Aanaar servikodde.​

Lasetiäđuh Pia Nikula 040 621 2663, pia.nikula(at)samimuseum.fi