Avajaisviikko

Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siida kutsuu kaikki juhlimaan avajaisviikolle 1.-4.6.2022!

Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siidan Enâmeh láá mii párnááh – Nämä maat ovat lapsiamme -näyttelyn avajaisia ja perusparannettua Siidaa juhlitaan keskiviikkona 1.6.2022. Avajaispäivänä Siidassa on kaikille avoimet ovet. Uuteen näyttelyyn liittyen ohjelmaa on tarjolla aina lauantaihin 4.6 saakka. Siida on avoinna yleisölle loppuviikon teemapäivistä ja kutsutuista kohderyhmistä huolimatta. Kaikki kävijät ovat tervetulleita.

Avajaisviikon päivittyvä ohjelma löytyy täältä sekä sosiaalisen median kanavilta. Pidätämme oikeuden ohjelman muutoksiin. Siidan museokauppa SiidaShop palvelee uudistetuissa kauppatiloissa Siidan aukioloaikoina sekä verkkokauppana osoitteessa www.siidashop.fi. Avajaistarjouksia ja uusia tuotteita 1.6. alkaen. Ravintola Sarrit palvelee myös avajaisviikolla.

Lisätietoja:

Avajaisten koordinaattori Pia Nikula, 040 621 2663, pia.nikula(at)samimuseum.fi

 

Ohjelma

Keskiviikko 1.6

klo 10-16 kaikille avoimet avajaiset

Klo 10 Enâmeh láá mii párnááh – Nämä maat ovat lapsiamme -näyttely avataan

Klo 11 Musiikkihetki: Wimme

Klo 12 Näyttelyasiantuntijat ja taiteilijat tavattavissa näyttelyssä

Klo 13 Musiikkihetki: Čaʹppesrääʹstes

Klo 14 Näyttelyasiantuntijat ja taiteilijat tavattavissa näyttelyssä

Klo 15 Musiikkihetki: Satu Aikio

Klo 16 Näyttely ja ulkomuseo sulkeutuvat

Klo 16.30 Asiakaspalvelu ja SiidaShop sulkeutuvat

Klo 10-18 Ravintola Sarrit palvelee

Klo 18-21 Kutsuvierastilaisuus

Torstai 2.6

Klo 9-18 Siida avoinna

Lasten ja nuorten päivä – teemallista ohjelmaa ennakkoilmoittautuneille ryhmille

Perjantai 3.6

Klo 9-18 Siida avoinna

Ikäihmisten päivä – teemallista ohjelmaa ennakkoilmoittautuneille ryhmille

Klo 17.30-19 Siida auditorio, kirjanjulkistamistilaisuus – Veli-Pekka Lehtola: ”Entiset elävät meissä: Saamelaisten historiat ja Suomi”. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Lauantai 4.6

Klo 9-18 Siida avoinna

Klo 11 Näyttelyasiantuntijat tavattavissa näyttelyssä

Klo 13 Näyttelyasiantuntijat tavattavissa näyttelyssä

Klo 15 Näyttelyasiantuntijat tavattavissa näyttelyssä

Saamelaismuseon etäluentosarja IV: ”Ádjá áddjás árbi”

Jouni Laiti esittelee duodji-maisterintutkintoaan. Tutkimuksen nimi on “Ádjá áddjás árbi”. Linkki striimiin.

Ajankohtaisia tutkimusaiheita etäluentona

Saamelaismuseo Siida järjestää talvikaudella etäluentosarjan, jossa esitellään saamelaiskulttuuriin liittyviä ajankohtaisia tutkimusaiheita. Pääset kuulemaan asiantuntijaluennon mielenkiintoisesta aiheesta joka kuukausi joulukuusta maaliskuulle. Aiheet ja luennoitsijat tarkentuvat aina lähempänä ajankohtaa. Ajantasaisen listan sekä ohjeet osallistumiseen löydät nettisivuiltamme siida.fi.

“Ádjá áddjás árbi”

Tutkimus käsittelee käsityöntekijän tunnettavuuden rakentamista sekä turismin ja käsityön kommunikaatiota. Laiti on pitänyt taidekäsityönäyttelyn Saamelaismuseo Siidassa alkuvuodesta 2019, josta hän on kerännyt yleisön palautetta.  Palautteesta hän on tehnyt maisteritutkimuksensa.

Jouni Laiti on käsityöläinen ja käsityön opettaja Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa. Maisterityön esittely on pohjoissaameksi ja tilaisuuden kesto on noin 1 tunti.

Tervetuloa!

Kuva: Jouni Laiti

Yhteisöllinen kyläkiertue Saamelaisalueella

Kokoelmapalautuksen, uuden kokoelmayksikön ja Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siidan perusparannuksen myötä mahdollistuu uudenlainen yhteisöllinen kokoelmatyö ja esinetutkimus. Tervetuloa tunnistamaan ihmisiä ja paikkoja vanhoista valokuvista, tutustumaan kokoelmaesineisiin ja kertomaan mahdollisia toiveita yhteiseen kokoelmatyöhön.

Saamelaismuseo Siida ja SámiSoster ry järjestävät yhteisöllisen kyläkiertueen 16.3.—7.4.2022 saamelaisalueella. Kiertueella kuljetaan järjestyksessään seuraavissa kylissä: Vuotso, Sevettijärvi, Hetta, Karesuvanto, Nellim ja Utsjoki. Viime syksynä juhlistettiin mittavan saamelaiskokoelman kotiinpaluuta. Kokoelmapalautuksen, uuden kokoelmayksikön ja Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siidan perusparannuksen myötä mahdollistuu uudenlainen yhteisöllinen kokoelmatyö ja esinetutkimus.Tähän liittyen halutaan kuulla yhteisön näkemyksiä tulevaisuuden kokoelmatyöstä.

Yhteisöllisen kyläkiertueen tarkoituksena on kuunnella yhteisön toiveita ja tarpeita liittyen tulevaisuuden yhteisölliseen työhön, esitellä Saamelaismuseo Siidan toimintaa sekä kertoa Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siidan laajennuksen ja perusparannuksen tarjoamista mahdollisuuksista. Tilaisuuksissa näytetään kuvaesityksenä vanhoja valokuvia, joihin toivotaan yhteisöltä apua puuttuvien tunniste- ja paikkatietojen täydentämiseen. Lisäksi mukana on muutamia paikkakuntakohtaisia esineitä saamelaismuseo Siidan kokoelmista. Uudistettu Siida avataan 1.6.2022.

Vuotsossa, Hetassa, Karesuvannossa, Nellimissä ja Utsjoella pidetään SámiSosterin ikäihmisten ryhmätoiminnan puitteissa päivätilaisuus. Iltatilaisuudet alkavat klo 17 ja paikan päällä on kahvitarjoilu. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Toivotamme kaikki lämpimästi tervetulleiksi!

Tilaisuudet

Ke 16.3. klo 17 Vuotso, Vuotson koulu

To 17.3. klo 17 Sevettijärvi, Sevettijärven koulu

Ma 21.3. klo 17 Hetta, Luovatupa

Ti 22.3. klo 17 Karesuvanto, Karesuvannon koulu

Ke 6.4. klo 10 Nellim, Nellimin Kerhotalo (Poikkeus: Vain päivätilaisuus)

To 7.4. klo 17 Utsjoki, Utsjokisuun koulu

Kuva:Saamelaismuseo Siidan kokoelmat

Lisätiedot

yleisötyövastaava Pia Nikula, Saamelaismuseo Siida, pia.nikula(at)samimuseum.fi, puh. 040 621 2663

museopedagogi Milla Pulska, Saamelaismuseo Siida, milla.pulska(at)samimuseum.fi, puh.0406721181

Saamelaismuseo Siidan teemaviikot keväällä 2022

Saamelaismuseo Siida on kutsunut saamelaisalueen peruskoulut ja varhaiskasvatusyksiköt osallistumaan teemaviikoille.

Kevään teemaviikot ovat vko 5 (31.1-4.2.2022) ja vko 15 (11.-14.4.2022). Järjestämme ohjelman ulkomuseolla, jossa voimme kokoontua terveysturvallisesti. Olemme yhteydessä ilmoittautuneisiin tahoihin, kun ohjelma ja aikataulu tarkentuvat. Ennakkoilmoittautuminen on päättynyt 14.1.2022.

Kuva: Saamelaismuseo Siidan kokoelmat

Lisätiedot:

Museopedagogi Milla Pulska milla.pulska@samimuseum.fi 040 672 1181

Yleisötyövastaava Pia Nikula pia.nikula@samimuseum.fi 040 621 2663

Saamelaismuseon etäluentosarja III: Kolttasaamelaisen kyläkokousjärjestelmän toiminta 1900-luvulla

Tallenne katseltavissa 11.3. asti.

Ajankohtaisia tutkimusaiheita etäluentona

Saamelaismuseo Siida järjestää talvikaudella etäluentosarjan, jossa esitellään saamelaiskulttuuriin liittyviä ajankohtaisia tutkimusaiheita. Pääset kuulemaan asiantuntijaluennon mielenkiintoisesta aiheesta joka kuukausi joulukuusta maaliskuulle. Aiheet ja luennoitsijat tarkentuvat aina lähempänä ajankohtaa. Ajantasaisen listan sekä ohjeet osallistumiseen löydät nettisivuiltamme siida.fi. Ohessa Linkki striimiin.

Kolttasaamelaisen kyläkokousjärjestelmän toiminta 1900-luvulla.

Luennolla käydään läpi kolttasaamelaisen kyläkokousjärjestelmän toimintaa ja toiminnan mahdollisuuksia 1900-luvulla. Haluan johdattaa kuulijat 1920-luvun kyläkokousten pöytäkirjojen äärelle, käydä läpi uudelleenasuttamiseen liittynyttä kyläkokousten ja luottamusmiesten toimintaa ja lopulta niitä prosesseja, jotka muuttivat luottamusmiehen toimen luottamustoimesta valtiolta palkkansa saavaksi viralliseksi kolttasaamelaisten edustajaksi 1970-luvulla.

Luennoitsijana on Sonja Tanhua, FM väitöskirjatutkija Giellagas-instituutista. Luento on suomeksi ja tilaisuuden kesto on noin 1 tunti. Luennon tallenne jää katseltavaksi Siidan youtube-kanavalle pe 11.3.2022 saakka.

Tervetuloa!

Kuva: Saamelaismuseo Siidan kokoelmat. Kuvassa kyläkokouksen juhlaistunto Kolttien asuttamisen 30-vuotisjuhlassa Sevettijärvellä 1979. Luottamusmies Matti Sverloff puhuu juhlaväelle.

Saamelaismuseon etäluentosarja II: Ládjogahpir- esiäidin voimalakki

Tallenne katseltavissa 15.2.2022 asti YouTubessa

Linkki striimiin

Ajankohtaisia tutkimusaiheita etäluentona

Saamelaismuseo Siida järjestää talvikaudella etäluentosarjan, jossa esitellään saamelaiskulttuuriin liittyviä ajankohtaisia tutkimusaiheita. Pääset kuulemaan asiantuntijaluennon mielenkiintoisesta aiheesta joka kuukausi joulukuusta maaliskuulle. Aiheet ja luennoitsijat tarkentuvat aina lähempänä ajankohtaa. Ajantasaisen listan sekä ohjeet osallistumiseen löydät nettisivuiltamme siida.fi.

Saamelaisesinekokoelmat, historia, nykypäivä ja tulevaisuus

Esitelmässä kuljetan kuuntelijoita läpi Suomen Kansallismuseon saamelaisesinekokoelmien historiaa yhden esineen, ládjogahpirin elämäkertaa seuraten. Pohdin myös lakin merkitystä tänä päivänä ja tulevaisuudessa. Kysyn, millaisia merkityksiä saamelaismuseolle palautettu kokoelma voi pitää sisällään?

Luennoitsijana on Eeva-Kristiina Nylander, joka on Giellagas-instituutin väitöskirjatutkija ja Saamelaismuseo Siidan projektipäällikkö. Luento on suomeksi ja tilaisuuden kesto on noin 1 tunti.

Kuva: Eeva-Kristiina Nylander: Outi Pieski, Leski Mosnikoffin Saamšiǩ ja Kadja (os. Boinen) Vuolab Ládjogahpir

Saamelaismuseon etäluentosarja I: Muinaisen poronhoidon arkeologiaa

Ajankohtaisia tutkimusaiheita etäluentona

Saamelaismuseo Siida järjestää talvikaudella etäluentosarjan, jossa esitellään saamelaiskulttuuriin liittyviä ajankohtaisia tutkimusaiheita. Pääset kuulemaan asiantuntijaluennon mielenkiintoisesta aiheesta joka kuukausi joulukuusta maaliskuulle. Aiheet ja luennoitsijat tarkentuvat aina lähempänä ajankohtaa. Täältä löydät ajantasaisen listan sekä ohjeet osallistumiseen.
Linkki striimiin

Milloin poronhoito alkoi ja millaisia muutoksia sen tavoissa on tapahtunut vuosisatojen kuluessa? Näihin kysymyksiin saadaan vastauksia ennen kaikkea arkeologisen tutkimuksen avulla, sillä historiallisia lähteitä on poronhoidon alkuvaiheiden ajoilta olemassa vain vähän. Esitelmässä valotetaan poronhoidon alkuvaiheita, porohoidon tapojen kehitystä ja poronhoidon merkitystä saamelaiskulttuurille myöhäiseltä rautakaudelta lähtien arkeologisen aineiston valossa.

Luennoitsijana on apulaisprofessori Anna-Kaisa Salmi Oulun yliopistosta. Luento on suomeksi ja tilaisuuden kesto on noin 1 tunti.

Kuva: Anna-Kaisa Salmi

Peruttu: Kauneimmat saamenkieliset joululaulut

Inarin kunnan huonontuneen koronatilanteen vuoksi tapahtuma on peruttu.

Tule mukaan laulamaan kauneimpia saamenkielisiä joululauluja  Saamelaismuseo Siidan ulkomuseolle, Tirron tupaan. Paikalla on saamelaispappi Mari Valjakka. Kokoontuminen Siidan pääovelle, josta lähtö tupaan klo 17.  

Mikäpä onkaan mukavampi tapa laskeutua joulun tunnelmaan kuin laulaa saamenkielisiä joululauluja vanhanajan tuvassa.   

Kahvitarjoilu.Vapaa pääsy.  

Tervetuloa!  

Järjestäjät Saamelaismuseo Siida ja Inarin seurakunta. 

Siidan kesä

Legendaarinen ulkomuseomme toimii väistövaiheen aikana monipuolisena tapahtuma- ja näyttelypaikkana.

Kesäkuu 

Maanantaista 14.6. alkaen ulkomuseolla on tavattavissa museoemäntä joka arkipäivä klo 11-12 ja 15-16 koko kesäkauden ajan, poikkeuksena juhannusaatto 25.6. Muutokset mahdollisia.

Riihi on avattu näyttelykäyttöön ensimmäistä kertaa yli 20 vuoteen! Zero Arctic -näyttelyn tarkoituksena on kertoa perinteisen rakentamisen ratkaisuiden mahdollisuuksista arktisen alueen tulevaisuuden kestävässä rakentamisessa. Tutkija Satu Taivaskallion johdolla näyttelyyn pääsee perehtymään syvällisemmin avajaisten lisäksi:
Ti 22.6. klo 12:00 ja 14:30
La 21.8. klo 12:00 ja 14:30
Kieli: suomi.

Heinäkuu 

Loppukesästä asiakkailla on mahdollisuus päästä opastetulle ulkomuseokierrokselle pelkän pääsylipun hinnalla. Opastukset viikoilla 29-31 ke ja pe klo 11:
Ke 21.7. klo 11:00
Pe 23.7. klo 11:00
Ke 28.7. klo 11:00
Pe 30.7. klo 11:00
Ke 4.8. klo 11:00
Pe 6.8. klo 11:00
Opastuksen kieli on suomi.
Näillä viikoilla (26.7.-6.8.) ei ole museoemäntätoimintaa.

 

Elokuu 

Arkeologi Juha-Pekka Joona perehdyttää kävijät alueen arkeologiaan sekä uudistetun ansapolun saloihin to 12.8. klo 11 ja 15, museoemännän tilalla. Kieli: suomi.

Elokuussa jatkuu alueellisten virtuaalisten tapahtumien sarja, tällä kertaa keskittyen Enontekiön seutuun. Kahdessa tapahtumassa tutustumme kansallismuseolta palautuvaan enontekiöläiseen esineistöön etäyhteyksin. Ensimmäisen tapahtuman kieli on pohjoissaame ja toisen suomi.

Syyskuu 

Jatkuva työnäytös: Mirhamintuvan korjaus

6.9. alkaa Euroopan kulttuuriympäristöviikko: Rajaton-teema

Esineiden paluu –juhla: vastaanotamme kansallismuseolta palautuvan kokoelman. Tilaisuuteen vapaa pääsy.

Syksystä alkaen on odotettavissa mm. aivan uusi virtuaalisten tapahtumien sarja.

Siidan kesäkauden avajaiset

Juhlistamme Saamelaismuseo ja luontokeskus Siidan kesäkauden alkamista koko talon yhteisillä avajaisilla torstaina 10.6. 

Legendaarinen ulkomuseomme toimii väistövaiheen aikana monipuolisena tapahtuma- ja näyttelypaikkana. Avajaispäivänä Siidan henkilökuntaa on paikalla klo 15-17 esittelemässä ulkomuseon uusimpia muutoksia. Tirron pihalla museoemäntä ottaa asiakkaat vastaan musiikkiesityksellä.

Siida Shop on tyylikäs myös väistötiloissa. Avajaistarjouksena Siida Shop tarjoaa asiakkailleen 10% alennuksen kaikista ostoksista!

Upouuteen ravintolasiipeen avattu kahvila-ravintola Sarrit loihtii avajaispäiväksi herkullista Brita-kakkua. Kakkupala ja kahvi 6€.

Tervetuloa avaamaan Siidan kesäkausi kanssamme! Tilaisuus sisältyy pääsylipun hintaan.