Pittáin olesvuotân / Kappaleista kokonaiseksi

Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa artesaaniksi opiskeleva Jerri Timonen on ollut kevään Saamelaismuseo Siidassa opettelemassa restauroinnin perusteita. Työssäoppimisjakson keskiössä on ollut saamelaisen työahkion kunnostus. Jerri esittelee kunnostetun ahkion ja siihen liittyneet työvaiheet.

Tapahtuma on maksuton ja suomen- ja inarinsaamenkielinen. Tervetuloa mukaan, kokoonnumme Siidan aulassa.

Tänä vuonna museoviikkoa vietetään 13.–19. toukokuuta. Museoviikko on museoiden yhteinen tapahtumaviikko, joka kokoaa yhteen museoiden tapahtumia ympäri Suomea. Tämä tapahtuma aloittaa Saamelaismuseo Siidan museoviikon.

Kuva: Konsta Verta / Saamelaismuseo Siida

***

Säämi máttááttâskuávdáá artesaanuáppee Jerri Timonen lii lamaš kiiđâ Säämimuseo Siidast máttááttâlmin restauristem vuáđuaašijd. Pargoostoppâmpaje kuávdáást lii lamaš sämmilâš pargokerris tivvoom. Jerri oovdânpuáhtá tivvojum kerris já toos lohtâsâm pargomuddoid. Tábáhtus lii nuuvtá já suomâ- já anarâškielân. Tiervâpuáttim fáárun, čokkânep Siida viäskárist.

Taan ive museo-oho viettih 13.–19. vyesimáánu. Museo-okko lii museoi ohtsâš tábáhtusokko, mii norá oohtân museoi tábáhtusâid pirrâ Suomâ. Taat tábáhtus aalgât Säämimuseo Siida museo-oho.

Kove: konsta Verta / Säämimuseo Siida

 

 

Ǩiõllneäʹttel / Kielâokko / Giellavahkku / Saamen kielten viikko / Sámi language week

Me Siidassa olemme mukana Saamen kielten viikossa. Saamen kielten viikolla olet aiemmin päässyt kanssamme muun muassa makustelemaan saamenkielisiä sanoja, innostumaan Retkietiketti-näyttelyyn liittyvistä saduista, tutustumaan Enâmeh láá mii párnááh – Nämä maat ovat lapsiamme päänäyttelyymme sekä näköalapaikalle ihastelemaan saamelaisyhteisön itsensä valitsemia esineitä, jotka ovat päänäyttelyssämme esillä. Mitä erityistä nyt keksimmekään? Se selviää osallistumalla Saamen kielten viikkoon.

Saamen kielet ovat tärkeitä yksitäiselle kielenkäyttäjälle, saamen kansalle ja myös suomalaiselle yhteiskunnalle. Saamen kielet toimivat viestinnän välineenä ja ne ovat osa identiteettiä, kulttuuriperintöä ja yhteenkuuluvaisuutta. Oman kielen näkyminen arkipäivässä on tärkeää saamen kielten käyttäjille, saamen kielten asemalle, yhteenkuuluvuuden tunteelle.  

Saamen kielten näkyminen osoittaa kielen hyväksyntää yhteiskunnassa. Saamen kielten viikko on järjestetty vuodesta 2019 lähtien joka vuosi lokakuussa viikolla 43. Saamelaiskäräjät toteuttaa Saamen kielten viikon yhteistyössä Ruotsin ja Norjan Saamelaiskäräjien kanssa. 

Saamen kielten viikon tavoitteena on saada saamen kielille huomiota, näkyvyyttä ja kuuluvuutta kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. 

Ijahis Idja – Alkuperäiskansojen musiikkitapahtuma

Ijahis Idja-tapahtuman järjestämisessä ovat mukana Anára Sámisearvi, Saamelaiskäräjät ja Saamelaisalueen koulutuskeskus. Saamelaismuseo Siida on myös mukana yhteistyökumppanina. Tapahtuma on Suomen ainoa saamelaismusiikkiin keskittyvä festivaali.  Tapahtuman ohjelma julkaistaan lähempänä ajankohtaa. 

Säminuorâi taaiđâtábáhtus Anarist / Sámenuoraid dáiddadáhpáhus Anáris / Sääʹmnuõri čeäppõspeeiʹv Aanrest / Saamelaisnuorten taidetapahtuma Inarissa

Saamelaiskäräjät järjestää vuoden 2024 saamelaisnuorten taidetapahtuman Inarissa, saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa. Saamelaismuseo Siida on mukana yhteistyökumppanina ja  tarjoaa teemallista sisältöä tapahtumaan osallistuville lapsille ja nuorille keskiviikkona 24.4. Syvennymme Enâmeh láá mii párnááh – Nämä maat ovat lapsiamme – näyttelyyn Lasten polulla ja Duodji-polulla. Ohjelma ennakkoilmoittautuneille.

Saamelaisnuorten taidetapahtumassa on neljä teemaa: esittävinä taiteenlajeina ovat tanssi sekä saamelaiset perinteiset vokaalimusiikkilajit joiku, livđe ja leudd. Lisäksi teemoina ovat mini- eli lyhytvideo saamelaisesta kulttuuriperinteestä sekä kuvataide aiheenaan kulttuuriympäristö.  Taidetapahtuma on avoin teemoihin osallistuville peruskoulun ja toisen asteen saamen opetuksessa oleville lapsille ja nuorille.

 

 

Saamelaisten kansallispäivä Siidassa

Kansallispäivän ohjelma Siidassa

Tiistaina 6.2.2024 

Siidassa avoimet ovet klo 9–17

klo 9.15 Lipun nosto, Siidan etupihalla.

Klo 11 Suku suuri sydämessä – Aune Huhtamellan elämäntyö – näyttelyn esittely.

Klo 15 Suku suuri sydämessä – Aune Huhtamellan elämäntyö – näyttelyn esittely.

Siidan uusi vaihtuva näyttely, Suku suuri sydämessä – Aune Huhtamellan elämäntyö, avautuu yleisölle tiistaina 6.2.2024. Näyttelyn on tuottanut Saamelaismuseo Siida. Näyttelyn toinen käsikirjoittaja Sigga-Marja Magga esittelee näyttelyä yleisölle.

Ravintola Sarritissa kansallispäivän kakkukahvit 8e/hlö.

Työpaja: Njuikes govvii! Hyppääpä kuvaan!

Njuikes govvii! Hyppääpä kuvaan! -työpaja on osa Skábmagovat-festivaalin nuorten päivän ohjelmistoa. Työpajassa tutustutaan Saamelaismuseon kuva-arkiston kuviin, filmiin materiaalina, kuvan rakenteisiin ja valtasuhteisiin improvisaation keinoin museon henkilökunnan ohjauksessa.

Jos sinä hyppäisit yllä olevaan kuvaan, niin olisitko mahdollisesti kuvaaja, kuvaajan kuvaaja vai heittäytyisitkö heinämättääksi?

Työpaja on ennakkoilmoittautuneille.

Kuva: Tyyne Hellénin kokoelma / Johtti Sápmelaččat rs.

Skábmagovat – alkuperäiskansojen elokuvafestivaali

Skábmagovat, eli Kaamoksen kuvia, on maailman pohjoisin alkuperäiskansojen elokuvafestivaali.

Festivaalin aikana elokuvataiteesta nautitaan kolmessa paikassa:
Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa, Saamelaismuseo Siidassa sekä saamelaismuseon ulkomuseolla Lumiteatterissa, joka rakennetaan kokonaan lumesta.

Lue lisää festivaalin verkkosivuilta: https://skabmagovat.fi/fi/

Kuva: Kevin Francett