Kauneimmat joululaulut Lemmenjoen Kaapin Jounissa

Lemmenjoella Kaapin Jounin historiallisella tilalla laulamme joululauluja suomeksi ja saameksi lauantaina 17.12.2022 klo 12.00.

Kaapin Jounin tilalle on Njurgulahdesta noin 1,5 kilometrin kävely- tai hiihtomatka Lemmenjoen jäätä pitkin. Jääreitti Kaapin Jouniin lähtee Ahkun Tuvan rannasta.

Jos mielesi tekee mukaan, mutta et pysty omin voimin Kaapin Jouniin saapumaan, ota yhteyttä Ylä-Lapin luontokeskus Siidan asiakaspalveluun viimeistään tiistaina 13.12.2022. Voimme järjestää moottorikelkkakuljetuksen muutamille vieraillemme.

Tilaisuudessa on kahvitarjoilu. Vapaa pääsy.

Mikäli Lemmenjoen jäätilanne estää kulkemisen Kaapin Jouniin, joululaulut lauletaan Ahkun Tuvalla klo 12. Tiedotamme tästä tapahtumaviikolla sosiaalisen median kanavissamme.

Tervetuloa mukaan!

Kauneimmat saamenkieliset joululaulut

Tule mukaan laulamaan kauneimpia saamenkielisiä joululauluja Saamelaismuseo Siidan ulkomuseolle, yhteisölliseen laavuun. Paikalla on saamelaispappi. Kokoontuminen klo 16.50 Siidan pääovelle, josta ohjaus ulkomuseoalueelle. 

Mikäpä onkaan mukavampi tapa laskeutua joulun tunnelmaan kuin laulaa yhdessä saamenkielisiä joululauluja suuressa laavussa. Huomioithan, että tulen äärellä ollessa vaatteisiin voi tarttua hieman savun hajua. Tuli on ainoa valonlähteemme, joten ota mukaasi otsa-/taskulamppu, jotta varmasti näet lauluvihkosesta laulujen sanat.

Kahvitarjoilu.Vapaa pääsy.

Tervetuloa!

Järjestäjät Saamelaismuseo Siida ja Inarin seurakunta.

Kirjailijavierailu: Anu Kolmonen -Partisaanivalssi

Kirjailijavieraana Siidassa Anu Kolmonen.

Peräpohjolaan sijoittuva romaanin päähenkilö Anna perii isältään muistikirjan, johon hänen lisäkseen on tehnyt muistiinpanoja ”Joonas viis vee”. Anna oivaltaa isän merkintöjä tutkiessaan tämän syvän vierauden ja ulkopuolisuuden kokemuksen ja tajuaa saman tunteen hallinneen omaa elämäänsä. Tähän tunteeseen sekoittuu salaisuus suvun aatteellisista juurista sosialismin romahduksen jälkeisessä maailmassa, jossa vanhat taistelulaulut ovat muuttuneet hävettäväksi nostalgiaksi.
Partisaanivalssi, kirjoittajansa esikoisteos, on myös tarina Peräpohjolan vahvoista naisista ja heidän pakostaan pärjätä ilmapiirissä, jota leimaavat alituiset hylkäämiset ja kelpaamattomuuden tunteet. Monikerroksisen, rakenteeltaan hallitun romaanin lyyrinen ja aistivoimainen kieli luo voimakkaan kontrastin teoksen henkilöiden koettelemuksille.
Tilaisuuteen vapaapääsy!

Saamelaisalueen vainajainjäänteet haudataan uudelleen

Saamelaisalueen hautausmailta 1800–1900-luvuilla kaivetut vainajat palautetaan siunattuun maahan 7.–8.8.2022 Inarin Vanhahautuumaasaareen, Utsjoen Pyhä Ulriikan kirkon hautausmaalle ja Nellimin ortodoksiselle hautausmaalle. 

Sunnuntaina Inarissa kokoonnutaan laavuun

Vainajien muistotilaisuus alkaa 7.8.2022 kello 15 Sajoksen pihalla olevassa laavussa. Parituntisessa ohjelmassa on luvassa puheita ja musiikkia. Tilaisuuden juontaa saamelaistyön sihteeri Erva Niittyvuopio. Tilaisuudessa on tulkkaus inarin-, koltan- ja pohjoissaamen sekä ruotsin kielille. Noin 17 alkaen tilaisuudessa on tarjolla kirkkokahvit.

Noin kello 17 rajattu saattojoukko siirtyy Vanhahautuumaasaareen, missä kätketään maahan sieltä vuonna 1934 kaivetut saamelaisvainajat. Seremoniaa seurataan ja siihen osallistutaan laavussa striimilähetyksen kautta klo 18 alkaen. Saattojoukko pidetään pienenä yhteisön toiveen, kuljetuskapasiteetin- ja turvallisuuden sekä saaren eroosiovaaran vuoksi.

Tilaisuuteen on järjestetty Nellimistä Ivalon kautta kuljetus, johon on ennakkoilmoittautuminen 5.8. kello 14 mennessä Inarin seurakunnan kirkkoherran virastoon (inarin.seurakunta@evl.fi, p. 0407604202).

Maanantaiaamupäivä Mantojärven rannalla

Maanantaina 8.8.2022 kello 10 alkaen Utsjoen Mantojärven rannalla, Pyhän Ulriikan kirkon hautausmaalla kätketään maahan kyseiseltä hautausmaalta vuosina 1882–83 kaivetut saamelaisvainajat. Tilaisuuden jälkeen kahvistellaan pappilan pihapiirissä.

Tilaisuuteen on järjestetty Nuorgamista sekä Ylä-Tenolta Kuolnasta ja Kaamasmukasta Karigasniemen kautta tulijoille kuljetukset, joihin on ennakkoilmoittautuminen 1.8. mennessä diakoniatyöntekijä Arja Ollikaiselle (arja.ollikainen@evl.fi, p. 0408446259).

Maanantai-iltapäivä Nellimissä

Maanantai-iltapäivänä 8.8. kello 15 alkaen kolttasaamelaisvainajat uudelleen haudataan Nellimin ortodoksiselle hautausmaalle Kolttien kyläkokouksen toiveen mukaisesti. Haudattavat vainajat on aikoinaan kaivettu Petsamon Paatsjoen alueelta ja heidät halutaan palauttaa siunattuun maahan lähelle Paatsjokea. Hautausmaalta siirrytään Nellimin kerhotalolle kahvistelemaan.

Tilaisuuteen on järjestetty Näätämöstä kuljetus, johon on ennakkoilmoittautuminen Hanna-Maaria Kiprianoffille 6.8. saakka (hanna.kiprianoff@gmail.com, p. 045 342 5338).

Tilaisuudet seurattavissa livelähetyksinä

Yle Sápmi striimaa tilaisuudet Yle Areenassa, ja niitä voi katsoa myös jälkikäteen. Lähetysten linkit jaetaan Yle Sápmin (http://yle.fi/sapmi) ja Saamelaismuseo Siidan sivustoilta, jolloin tilaisuuksia voi seurata myös omalta kotikoneelta.

Inarin Vanhahautuumaasaari https://areena.yle.fi/1-63150130

Utsjoen Pyhän Ulriikan kirkon hautuumaa https://areena.yle.fi/1-63150301

Nellimin ortodoksinen hautuumaa https://areena.yle.fi/1-63150311

Linkit löytyvät myös Yle Sápmin sivuilta (http://yle.fi/sapmi).

Lisätietoja:

Eija Ojanlatva, vs. museonjohtaja, Saamelaismuseo Siida, eija.ojanlatva@samimuseum.fi, p. 040 1676 145 ja Erva Niittyvuopio, saamelaistyön sihteeri, Oulun hiippakunnan tuomiokapituli, erva.niittyvuopio@evl.fi, p. 040 7690 044

Avajaisviikko

Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siida kutsuu kaikki juhlimaan avajaisviikolle 1.-4.6.2022!

Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siidan Enâmeh láá mii párnááh – Nämä maat ovat lapsiamme -näyttelyn avajaisia ja perusparannettua Siidaa juhlitaan keskiviikkona 1.6.2022. Avajaispäivänä Siidassa on kaikille avoimet ovet. Uuteen näyttelyyn liittyen ohjelmaa on tarjolla aina lauantaihin 4.6 saakka. Siida on avoinna yleisölle loppuviikon teemapäivistä ja kutsutuista kohderyhmistä huolimatta. Kaikki kävijät ovat tervetulleita.

Avajaisviikon päivittyvä ohjelma löytyy täältä sekä sosiaalisen median kanavilta. Pidätämme oikeuden ohjelman muutoksiin. Siidan museokauppa SiidaShop palvelee uudistetuissa kauppatiloissa Siidan aukioloaikoina sekä verkkokauppana osoitteessa www.siidashop.fi. Avajaistarjouksia ja uusia tuotteita 1.6. alkaen. Ravintola Sarrit palvelee myös avajaisviikolla.

Lisätietoja:

Avajaisten koordinaattori Pia Nikula, 040 621 2663, pia.nikula(at)samimuseum.fi

 

Ohjelma

Keskiviikko 1.6

klo 10-16 kaikille avoimet avajaiset

Klo 10 Enâmeh láá mii párnááh – Nämä maat ovat lapsiamme -näyttely avataan

Klo 11 Musiikkihetki: Wimme

Klo 12 Näyttelyasiantuntijat ja taiteilijat tavattavissa näyttelyssä

Klo 13 Musiikkihetki: Čaʹppesrääʹstes

Klo 14 Näyttelyasiantuntijat ja taiteilijat tavattavissa näyttelyssä

Klo 15 Musiikkihetki: Satu Aikio

Klo 16 Näyttely ja ulkomuseo sulkeutuvat

Klo 16.30 Asiakaspalvelu ja SiidaShop sulkeutuvat

Klo 10-18 Ravintola Sarrit palvelee

Klo 18-21 Kutsuvierastilaisuus

Torstai 2.6

Klo 9-18 Siida avoinna

Lasten ja nuorten päivä – teemallista ohjelmaa ennakkoilmoittautuneille ryhmille

Perjantai 3.6

Klo 9-18 Siida avoinna

Ikäihmisten päivä – teemallista ohjelmaa ennakkoilmoittautuneille ryhmille

Klo 17.30-19 Siida auditorio, kirjanjulkistamistilaisuus – Veli-Pekka Lehtola: ”Entiset elävät meissä: Saamelaisten historiat ja Suomi”. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Lauantai 4.6

Klo 9-18 Siida avoinna

Klo 11 Näyttelyasiantuntijat tavattavissa näyttelyssä

Klo 13 Näyttelyasiantuntijat tavattavissa näyttelyssä

Klo 15 Näyttelyasiantuntijat tavattavissa näyttelyssä

Saamelaismuseon etäluentosarja IV: ”Ádjá áddjás árbi”

Jouni Laiti esittelee duodji-maisterintutkintoaan. Tutkimuksen nimi on “Ádjá áddjás árbi”. Linkki striimiin.

Ajankohtaisia tutkimusaiheita etäluentona

Saamelaismuseo Siida järjestää talvikaudella etäluentosarjan, jossa esitellään saamelaiskulttuuriin liittyviä ajankohtaisia tutkimusaiheita. Pääset kuulemaan asiantuntijaluennon mielenkiintoisesta aiheesta joka kuukausi joulukuusta maaliskuulle. Aiheet ja luennoitsijat tarkentuvat aina lähempänä ajankohtaa. Ajantasaisen listan sekä ohjeet osallistumiseen löydät nettisivuiltamme siida.fi.

“Ádjá áddjás árbi”

Tutkimus käsittelee käsityöntekijän tunnettavuuden rakentamista sekä turismin ja käsityön kommunikaatiota. Laiti on pitänyt taidekäsityönäyttelyn Saamelaismuseo Siidassa alkuvuodesta 2019, josta hän on kerännyt yleisön palautetta.  Palautteesta hän on tehnyt maisteritutkimuksensa.

Jouni Laiti on käsityöläinen ja käsityön opettaja Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa. Maisterityön esittely on pohjoissaameksi ja tilaisuuden kesto on noin 1 tunti.

Tervetuloa!

Kuva: Jouni Laiti

Yhteisöllinen kyläkiertue Saamelaisalueella

Kokoelmapalautuksen, uuden kokoelmayksikön ja Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siidan perusparannuksen myötä mahdollistuu uudenlainen yhteisöllinen kokoelmatyö ja esinetutkimus. Tervetuloa tunnistamaan ihmisiä ja paikkoja vanhoista valokuvista, tutustumaan kokoelmaesineisiin ja kertomaan mahdollisia toiveita yhteiseen kokoelmatyöhön.

Saamelaismuseo Siida ja SámiSoster ry järjestävät yhteisöllisen kyläkiertueen 16.3.—7.4.2022 saamelaisalueella. Kiertueella kuljetaan järjestyksessään seuraavissa kylissä: Vuotso, Sevettijärvi, Hetta, Karesuvanto, Nellim ja Utsjoki. Viime syksynä juhlistettiin mittavan saamelaiskokoelman kotiinpaluuta. Kokoelmapalautuksen, uuden kokoelmayksikön ja Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siidan perusparannuksen myötä mahdollistuu uudenlainen yhteisöllinen kokoelmatyö ja esinetutkimus.Tähän liittyen halutaan kuulla yhteisön näkemyksiä tulevaisuuden kokoelmatyöstä.

Yhteisöllisen kyläkiertueen tarkoituksena on kuunnella yhteisön toiveita ja tarpeita liittyen tulevaisuuden yhteisölliseen työhön, esitellä Saamelaismuseo Siidan toimintaa sekä kertoa Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siidan laajennuksen ja perusparannuksen tarjoamista mahdollisuuksista. Tilaisuuksissa näytetään kuvaesityksenä vanhoja valokuvia, joihin toivotaan yhteisöltä apua puuttuvien tunniste- ja paikkatietojen täydentämiseen. Lisäksi mukana on muutamia paikkakuntakohtaisia esineitä saamelaismuseo Siidan kokoelmista. Uudistettu Siida avataan 1.6.2022.

Vuotsossa, Hetassa, Karesuvannossa, Nellimissä ja Utsjoella pidetään SámiSosterin ikäihmisten ryhmätoiminnan puitteissa päivätilaisuus. Iltatilaisuudet alkavat klo 17 ja paikan päällä on kahvitarjoilu. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Toivotamme kaikki lämpimästi tervetulleiksi!

Tilaisuudet

Ke 16.3. klo 17 Vuotso, Vuotson koulu

To 17.3. klo 17 Sevettijärvi, Sevettijärven koulu

Ma 21.3. klo 17 Hetta, Luovatupa

Ti 22.3. klo 17 Karesuvanto, Karesuvannon koulu

Ke 6.4. klo 10 Nellim, Nellimin Kerhotalo (Poikkeus: Vain päivätilaisuus)

To 7.4. klo 17 Utsjoki, Utsjokisuun koulu

Kuva:Saamelaismuseo Siidan kokoelmat

Lisätiedot

yleisötyövastaava Pia Nikula, Saamelaismuseo Siida, pia.nikula(at)samimuseum.fi, puh. 040 621 2663

museopedagogi Milla Pulska, Saamelaismuseo Siida, milla.pulska(at)samimuseum.fi, puh.0406721181

Saamelaismuseo Siidan teemaviikot keväällä 2022

Saamelaismuseo Siida on kutsunut saamelaisalueen peruskoulut ja varhaiskasvatusyksiköt osallistumaan teemaviikoille.

Kevään teemaviikot ovat vko 5 (31.1-4.2.2022) ja vko 15 (11.-14.4.2022). Järjestämme ohjelman ulkomuseolla, jossa voimme kokoontua terveysturvallisesti. Olemme yhteydessä ilmoittautuneisiin tahoihin, kun ohjelma ja aikataulu tarkentuvat. Ennakkoilmoittautuminen on päättynyt 14.1.2022.

Kuva: Saamelaismuseo Siidan kokoelmat

Lisätiedot:

Museopedagogi Milla Pulska milla.pulska@samimuseum.fi 040 672 1181

Yleisötyövastaava Pia Nikula pia.nikula@samimuseum.fi 040 621 2663

Saamelaismuseon etäluentosarja III: Kolttasaamelaisen kyläkokousjärjestelmän toiminta 1900-luvulla

Tallenne katseltavissa 11.3. asti.

Ajankohtaisia tutkimusaiheita etäluentona

Saamelaismuseo Siida järjestää talvikaudella etäluentosarjan, jossa esitellään saamelaiskulttuuriin liittyviä ajankohtaisia tutkimusaiheita. Pääset kuulemaan asiantuntijaluennon mielenkiintoisesta aiheesta joka kuukausi joulukuusta maaliskuulle. Aiheet ja luennoitsijat tarkentuvat aina lähempänä ajankohtaa. Ajantasaisen listan sekä ohjeet osallistumiseen löydät nettisivuiltamme siida.fi. Ohessa Linkki striimiin.

Kolttasaamelaisen kyläkokousjärjestelmän toiminta 1900-luvulla.

Luennolla käydään läpi kolttasaamelaisen kyläkokousjärjestelmän toimintaa ja toiminnan mahdollisuuksia 1900-luvulla. Haluan johdattaa kuulijat 1920-luvun kyläkokousten pöytäkirjojen äärelle, käydä läpi uudelleenasuttamiseen liittynyttä kyläkokousten ja luottamusmiesten toimintaa ja lopulta niitä prosesseja, jotka muuttivat luottamusmiehen toimen luottamustoimesta valtiolta palkkansa saavaksi viralliseksi kolttasaamelaisten edustajaksi 1970-luvulla.

Luennoitsijana on Sonja Tanhua, FM väitöskirjatutkija Giellagas-instituutista. Luento on suomeksi ja tilaisuuden kesto on noin 1 tunti. Luennon tallenne jää katseltavaksi Siidan youtube-kanavalle pe 11.3.2022 saakka.

Tervetuloa!

Kuva: Saamelaismuseo Siidan kokoelmat. Kuvassa kyläkokouksen juhlaistunto Kolttien asuttamisen 30-vuotisjuhlassa Sevettijärvellä 1979. Luottamusmies Matti Sverloff puhuu juhlaväelle.

Saamelaismuseon etäluentosarja II: Ládjogahpir- esiäidin voimalakki

Tallenne katseltavissa 15.2.2022 asti YouTubessa

Linkki striimiin

Ajankohtaisia tutkimusaiheita etäluentona

Saamelaismuseo Siida järjestää talvikaudella etäluentosarjan, jossa esitellään saamelaiskulttuuriin liittyviä ajankohtaisia tutkimusaiheita. Pääset kuulemaan asiantuntijaluennon mielenkiintoisesta aiheesta joka kuukausi joulukuusta maaliskuulle. Aiheet ja luennoitsijat tarkentuvat aina lähempänä ajankohtaa. Ajantasaisen listan sekä ohjeet osallistumiseen löydät nettisivuiltamme siida.fi.

Saamelaisesinekokoelmat, historia, nykypäivä ja tulevaisuus

Esitelmässä kuljetan kuuntelijoita läpi Suomen Kansallismuseon saamelaisesinekokoelmien historiaa yhden esineen, ládjogahpirin elämäkertaa seuraten. Pohdin myös lakin merkitystä tänä päivänä ja tulevaisuudessa. Kysyn, millaisia merkityksiä saamelaismuseolle palautettu kokoelma voi pitää sisällään?

Luennoitsijana on Eeva-Kristiina Nylander, joka on Giellagas-instituutin väitöskirjatutkija ja Saamelaismuseo Siidan projektipäällikkö. Luento on suomeksi ja tilaisuuden kesto on noin 1 tunti.

Kuva: Eeva-Kristiina Nylander: Outi Pieski, Leski Mosnikoffin Saamšiǩ ja Kadja (os. Boinen) Vuolab Ládjogahpir